İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi İstanbul'da Toplandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (ISİG) üç ayda bir yapılan olağan toplantısı farklı sektörlerde çalışan emekçilerin katılımıyla TMMOB İstanbul şubesinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan İSİG Meclisi’nden Murat Çakır, Soma’dan itibaren ve özellikle de Torunlar inşatta yaşanan katliamla beraber, yıllardır sürdürülen işçi sağlığı mücadelesinin toplumda bir karşılık bulduğunu ve işçilerin tepkisinin alanlara yansıdığını belirtti. Çakır, devletin ve sermayenin de süreci yönetmek için bazı adımlar attığını; fonlar, projeler ve şiddet gibi araçlarla emek örgütlerini sindirmeye ve sosyal bir partner haline getirme çabasında olduğunu sözlerine ekledi.

DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman, BEDAŞ’ın işten attığı 26 işçinin işten atılma sebebinin işçi sağlığı önlemlerini talep etmeleri olduğunu ve direnişlerinin 37. Gününe ulaştığını belirterek, destek talebinde bulundu. Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hürriyet Demirhan, madenlerdeki tedbirsizliklerin ancak kazalardan ve iş cinayetlerinden sonra tespit edildiğini, esas olanın kaza öncesi tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Torunlar inşattaki katliamın sadece bir sonuç olduğunu, 3.Köprü’nün şantiye şefinin inşaat mühendisi değil jeoloji mühendisi olduğunu, bu yanlışların katliamlara davetiye çıkardığını belirtti. İş güvenliği ve iş cinayetlerine dair verilerin toplanmasında SGK dışındaki verilerin kullanılması gerektiği, çünkü SGK’nın belirttiği rakamın beş katı kadar insanın da iş hastalıkları sebebiyle yaşamlarını yitirdiği, meslek hastalıkları hususuna dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Geçen hafta ziyaret edilen fren üreticisi bir fabrikada bile silikozis hastalığının görüldüğü kaydedildi.

İş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin tam anlamıyla hayata geçmesinin tek yolunun işçilerin örgütlenmesinden geçtiği meclis tarafından önemle vurgulandı. İş Güvenliği Meclisi basın emekçilerinden; iş cinayetlerine dair daha fazla haber yapılmasını, yapılan haberlere vicdan meselesinden ziyade sınıf perspektifiyle yaklaşılmasını, bu haberlerin yapılmasının işçi örgütlenmesine katkı sağlamaya dönük olmasını istedi.

Toplantıda ayrıca şu hususlar karara bağlandı;

-Enerji-Sen örneğinde olduğu gibi işçi sağlığı politikasının sendikaların ana gündemi ve mücadelelerinden birisi haline getirilmesi,

-Gerek sendikaların gerek odaların iş güvenliğine dair iç komisyonlarını oluşturulmasının istenmesi ve gereken dayanışmanın gösterilmesi,

-iş güvenliği uzmanlarının örgütlenmesi,

-İşçi sağlığı haberciliği üzerine bir çalıştay yapılması,

-Şırnak’ta yaşanan iş cinayetlerinin ardından bölgede Batman merkezli iş güvenliği meclisi kurulması,

-3 ayda bir geniş katılımlı Meclis toplantısı yapılması,

-Nakliyat sektöründe 9 saatten fazla çalışmaması gereken sürücülerin günde 16 saate yakın çalıştığı, sürücülerin fazla çalışma sebebiyle kaza yaptığı, bunların medya tarafından trafik kazası olarak verildiği, olayların bireyselleştirildiği ancak bu kazaların çoğunun iş cinayeti olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Ulaşım alanında ilgili odaların ve sendikaların da katılımıyla bir çalıştay düzenlenmesi, olan çalışmalara destek verilmesi.

(İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ni twitter üzerinden takip etmek için: @guvenlicalisma -Web: http://www.guvenlicalisma.org )

Türkiye iş ve işçi sağlığı konusunda son zamanlarda dikkat çeken kazalarında gösterdiği üzere pek ileri seviyede olmadığı gözükmektedir.


Bu sayfa İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyon Birimi tarafından en son 08.12.2021 15:32:47 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM